La convocatòria del Festival Z rep 119 propostes, l’any amb més projectes presentats
07.04.25
La convocatòria oberta per presentar projectes que formin part del Festival Z ha rebut per a l’edició 2025 un total de 119 propostes. Es tracta d’una dada superior a la de totes les edicions anteriors, fet que ha convertit l’edició d’enguany en la més disputada a l’hora d’escollir les propostes que formaran part de la programació del festival. La convocatòria va estar oberta del 30 d’octubre al 21 de desembre de 2024.
De les 119 propostes presentades, que inclouen tota mena de llenguatges escènics (teatre, dansa, circ, performance, etc.), 69 van aplicar a la Modalitat 1 (d’exhibició, pensada per a espectacles acabats); 30, a la Modalitat 2 (que ofereix residència creativa i mostra pública del procés, per a espectacles en una fase avançada de la creació), i 20, a la Modalitat 3 (que serveix de primer aparador a idees embrionàries o projectes en fase de preproducció). Enguany, com a novetat, i en grau part fruit de les col·laboracions establertes pel festival en les darreres edicions amb altres projectes del territori, cal destacar la participació de companyies de la resta de l’Estat espanyol (16), així com de companyies internacionals (5).
Durant els mesos de gener i febrer d’aquest any, una comissió independent formada per joves gestores culturals, així com per artistes de menys de 30 anys, ha dut a terme la selecció de les propostes que formaran part de l’edició 2025 en les seves diferents modalitats. Enguany, han format part del jurat Rut Girona (productora d’arts escèniques), Agnès Jabbour (actriu creadora i directora integrant d’Orientación Colectiva Loli), Alba Latorre (sociòloga i actriu graduada en teatre gestual, impulsora del Festival L’Inevitable), Aleix Lidon Baulida (artista multidisciplinari de circ i cofundador de la companyia Non Sin Tri), Sara Manubens (coreògrafa i travesti, vinculada també amb projectes educatius i de mediació), Berta Sayeras (treballadora cultural, creadora, docent i productora, vinculada amb Escenaris Especials).
La comissió destaca que la tria de projectes ha sigut «molt difícil», en paraules de Sayeras, per l’alta qualitat de les propostes. És en relació amb aquesta dualitat que Girona parla del procés de selecció com «un moment arriscat, però molt bonic, també». Lidon subratlla la bona sintonia en què ha treballat el jurat: «quan el grup està en harmonia, és sempre més senzill arribar al consens», afirma. Així mateix, assegura que «els valors del festival han estat presents en tot moment i s’ha vetllat, amb molta cura, per defensar-los». Latorre destaca que totes sis han constituït un jurat «divers», on «s’ha pogut abordar la selecció des de l’expertesa de cada persona», mentre que Sayeras creu que aquesta diversitat «es veurà reflectida» a la programació d’aquesta edició, que s’anunciarà el pròxim mes de maig.