
30 ulls, múltiples mirades
30 de setembre
- Claustre de La Mercè
- Preu: Gratuït
30 ulls, múltiples mirades és resultat d’un taller de creació transdisciplinari i transgeneracional al voltant del tema de la llibertat d’expressió. Però també el resultat d’una trobada entre persones: creadores joves, treballadores socials i educadores, i usuàries del PIL (Salt), un servei social residencial per a menors d’edat de 16 a 18 anys tutelades per l’Administració de la Generalitat de Catalunya i per persones majors d’edat de 18 a 21 anys extutelades, que en el moment de la seva arribada al nostre territori eren menors d’edat i es trobaven soles.
L’exposició reuneix vuit fotografies nascudes de l’experimentació col·lectiva d’un grup de quinze joves de Salt i Girona en el marc del taller Un Salt cap a l’expressió. Aquest espai ha suposat una oportunitat per a reflexionar sobre la llibertat d’expressió a partir de diversos llenguatges artístics: la música, el cinema, les arts escèniques i la fotografia, un enfoc transdisplinari ha estat travessat per qüestions i problemàtiques relacionades amb el tema de la llibertat d’expressió, un tema i una estela de subtemes que ens interpel·len tant en la nostra vida quotidiana com en l’àmbit de les arts. Ens referim a matèries com la invisibilització de les nenes, les dones o d’altres col·lectius infrarepresentats en la nostra societat; les censures; els estereotips; o la llibertat religiosa, entre tantes altres.
Aquest procés ha estat molt ric donada la diversitat de referents que hem compartit, i que ha servit d’inspiració perquè els i les participants poguessin experimentar amb la creació de personatges, posar-se en relació amb l’espai i actuar amb objectes significatius compartits entre totes per a jugar i redescobrir l’expressivitat dels seus cossos, afectes i emocions. Així doncs, 30 ulls, múltiples mirades és una obra que celebra el nostre dret d’expressar-nos a través de les arts, sigui a través de continguts reals o ficticis, amb material biogràfic o imaginari, de realitats i mons que tenim el potencial de construir. També és una obra que ens convida a reflexionar de manera crítica sobre diverses llibertats, com pot ser la llibertat de vestir-se, d’estimar, de jugar, d’imaginar, de veure’s i sentir-se representades, de fer art, de participar en la vida cultural, de conèixer, llegir i transformar el món que ens envolta. Un espai on poder dialogar i posar en comú múltiples mirades des de i a través de les arts.
Equip
Coordinació: Melissa Caminha
Fotògrafa: Marta Ribas
Assessorament tècnic i creatiu: Diego Espada i Jordi Ribot i Puntí/ICONNA i Quim Gibert.
Artistes / educadores: Marta Ribas i Jordi Cumaleras
Treball de cos: Jordi Cumaleras i Melissa Caminha
Amb la participació de: Abdenabi Hamri, Brahim Ouissaden, Cristopher Omar Hernández, Emma Viladomat Garcia, Geordan Varon Arias, Hannan el Akad, Josep Gabriel Morales Piferrer, Mansata Diedhiou Coly, Mohamed Aberray, Mohamed Bouadar, Mohamed Cheriat, Rachid Ben Brahim, Yacouba Diallo
Una producció del Festival Z i la Plataforma d’Inserció Laboral de Salt
Amb la col·laboració del Centre Cívic Sant Narcís, Ateneu Popular Coma Cros, El Galliner, Centre Cultural La Mercè i l’IES Salvador Sunyer i Aimeric.